11 Şubat 2018 Pazar

HÜNKAR ÇAYIRI-BAYRAMOĞLU BİSİKLET TURU-60 KİLOMETRE


FAALİYETİN ADI:HÜNKAR ÇAYIRI-BAYRAMOĞLU BİSİKLET TURU  


YAPILAN KİLOMETRE: 60 K

FAALİYET TARİHİ: 11 Şubat 2018 Pazar

KATILIMCILAR: Ayhan KILIÇ, Şenay KILIÇ

ULAŞIM ve FAALİYETİN UYGULANIŞI: Sabah saat 09:00'da Kartal'dan tura başladık ve sahil yolunu takip ederek, Tuzla'ya ulaştık. Tuzla'dan E-5'e girerek önce Hünkar Çayırı'na sonra da Darıca- Bayramoğlu Üçburunlar Yarımadası'na ulaştık. Yarımadada bir çay ve dinlenme molası vererek öğleden sonra beklenen yağmura yakalanmamak için tekrar aynı yolu takip ederek Kartal'a geri döndük.

ROTA GÜZERGAHI: Kartal-Pendik-Tuzla-Hünkar Çayırı-Darıca-Bayramoğlu-Darıca-Tuzla-Pendik-Kartal

FAALİYET BOYUNCA BİSİKLETLE ÇIKILAN TOPLAM İRTİFA:   436 Metre 

FAALİYET BOYUNCA BİSİKLETLE İNİLEN TOPLAM İRTİFA: 495 Metre 

ÇIKILAN EN YÜKSEK YER: 80 Metre

MAKSİMUM HIZ:  47 km/sa

ORTALAMA HIZ: 12,8 km/sa

MAKSİMUM EĞİM: % 6 

ORTALAMA EĞİM: % 2

HAVA DURUMU: Bulutlu-güneşli 16 derece.

RÜZGAR: GD-8 Knot

FAALİYET SIRASINDA YAŞANAN KAZA YA DA TEKNİK ARIZA: Herhangi bir teknik arıza yaşanmamıştır.

ETAPTA KARŞILAŞILAN DİĞER BİSİKLETLİ EKİP SAYISI:5

ETAP ÖZELLİKLERİ: Etap Tersane bölgesine kadar sahil yolundan, tersane sonrası ise bir süre E-5'e paralel olarak, Tuzla sonrası da E-5 üzerinden ilerliyor. Gebze Teknik Üniversitesi sonrası Darıca yönüne saparak, Bayramoğlu Üçburunlar Yarımadası'na kadar şehir içinden ilerliyor.

KATILIMCI GÖRÜŞÜ: Bu bol sulu hafta sonunda hava şartlarını değerlendirdiğimiz keyifli bir faaliyet oldu. Gece yağış olacağını bildiğimiz için çok erken yola çıkmadan ama öğleden sonra yağacak yağışı da hesaba katarak, güzel bir tur yapmayı planladık. Rotamızın üzerinde en çok hoşuma giden daha önce transit geçtiğimiz Hünkar Çayırı mevkini ayrıntılı bir şekilde görmek oldu. Fatih için yapılmış anıt, Hünkar Çeşmesi ve tarihi köprüyü görmek keyifliydi. Hünkar Çayırı sonrası neredeyse bir 10 yıl önce gittiğim Bayramoğlu'na doğru rotamızı çevirdik. Sessiz, sakin Bayramoğlu sokaklarında pedal çevirerek Üçburunlar Yarımadası'na kadar ilerleyip, mini bir dinlenme molası verip, yağmura yakalanmamak için neredeyse durmadan Kartal'a 13:30'da döndük. Öğle yemeğimizi Kartal'da yedik. Hızlı ve keyifli bir tur oldu. İstanbul içinde kısa zamanda yapılabilecek keyifli bir tur. Denemek isteyenlere önerilir.

FAALİYET İÇİN KİŞİ BAŞI YAPILAN HARCAMALAR:20 Tl

ŞENAY KILIÇ

ROTAMIZ
İZLEDİĞİMİZ ROTA
YÜKSELTİ EĞRİMİZ
FAALİYETİN YÜKSELTİ GRAFİĞİ

FAALİYETTEN FOTOĞRAFLAR
GECE YAĞAN YAĞMURUN İZLERİYLE SAHİL YOLUNDAN İLERLİYORUZ
SAHİLDE İLK FOTOĞRAFIMIZI ÇEKTİRİYORUZ
TUZLA'YA GİRMEK ÜZEREYİZ

VEE HÜNKAR ÇAYIRI
Fatih Sultan Mehmet 27 Nisan 1481 Cuma günü Üsküdar’a sancak dikip doğuya sefer yapacağını ilan eder. Üç yüz bin kişilik ordusuyla Üsküdar'dan İzmit'e doğru yola çıkar. İşte ordusuyla mola verdiği ve otağını kurdurduğu; ardından da rahatsızlanarak hayatını kaybettiği bu çayırlık alana Hünkar Çayırı deniliyor. 195 dönümlük kocaman bir arazi burası.

Tabelalarla bu bölüme gelirken solda ilk göreceğiniz Fatih Sultan Mehmet anısına yaptırılan anıt.
SAAT 10:30'DA HÜNKAR ÇAYIRI'NDA FATİH'İN ANITI ÖNÜNDEYİZ

ANITLA BİRLİKTE 
Anıtın biraz aşağısında da Hünkar Çeşmesi bulunuyor. Hünkar Çayırı'nda bulunan Hünkar Çeşmesi, IV.Mehmet zamanında, Sadrazam İbrahim Paşa tarafından, Fatih Sultan Mehmet anısına 1659 tarihinde yaptırılmış. 
HÜNKAR ÇEŞMESİ
Halk arasında Fatih Sebili diye de adlandırılan çeşme, Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurduğu yerde yapılmış. Bu çeşme dışında bir namazgah ve bir de tarihi köprü bulunuyor.
HÜNKAR ÇAYIRI'NDAN BİR GÖRÜNÜM
1995 yılında park, dinlenme ve şenlik alanı olarak yeniden düzenlenen Hünkar Çayırı'nda İstanbul'un Fethi dolayısıyla her yıl geleneksel güreş şenlikleri de yapılıyormuş.
TARİHİ KÖPRÜYE DOĞRU
Tarihi köprü ise o zamanlar Bağdat yolu üzerinde ordunun geçişi ve ulaşım maksadıyla kullanılıyormuş.
TARİHİ KÖPRÜ'NÜN BUGÜNKÜ HALİ
KÖPRÜDEN GEÇMEDEN OLMAZ
Gelelim acı olana; bu güzel çayırın bu tarihi bölümleri hariç 133 dönümlük bir kısmı Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na verilmiş ve ranta kurban gitmiş. Amaç ne? Bilinmez. Ama yakında yine burada da devasa binalar yükselirse hiç şaşırmayın.
FATİH'LE SON BİR HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRİYORUM
Ve Hünkar Çayırı sonrası yola devam ediyoruz. Artık Darıca'ya doğru ilerliyoruz.
DARICA'YA GİRERKEN
Saat 10:50'de Darıca'ya giriş yaparken; 11:20'de Bayramoğlu Üçburunlar Yarımadası'na ulaşıyoruz. Kilometremiz 30'u gösteriyor. Bu mevsimde ıssız bir Bayramoğlu bizi karşılıyor. Zar zor sahilde açık bir kahve bulup, çayımızı içip, hemen geri dönüyoruz.
ÜÇBURUNLAR YARIMADASI SAHİL
SAHİLDEN BAŞKA BİR GÖRÜNÜM

Yeni bir tur raporunda görüşmek üzere. 

ŞENAY KILIÇ

Hiç yorum yok: