18 Mart 2018 Pazar

BİLECİK'TEN YALOVA'YA-112 KİLOMETRE


FAALİYETİN ADI: BİLECİK'TEN YALOVA'YA BİSİKLET TURU

YAPILAN KİLOMETRE: 112 K

FAALİYET TARİHİ: 17 MART 2018

KATILIMCILAR: Ayhan KILIÇ, Şenay KILIÇ

ULAŞIM ve FAALİYETİN UYGULANIŞI: 16 Mart Cuma akşamı saat 19:30'da Anadolu Seyahat ile Bilecik'e doğru yola çıktık. Saat 22:45'te Bilecik'e ulaştık.  Katlanır bisikletlerimizle yola çıktığımız için hem İstanbul'dan Bilecik'e gelişimiz hem de 600-700 metre yüksekliklerde bulunan Bilecik merkeze minibüsle ulaşmamız kolay oldu.
Merkezdeki Öğretmenevi'ne ulaşıp, hemen dinlenmeye geçtik. Sabah 07:00'de kalkıp, 07:30'da kahvaltımızı edip, 08:15'te yola çıktık.
Sonrası çok güzel bir hava ve yol durumuyla önce Yenişehir, sonra İznik Gölü'ne ulaştık, oradan Orhangazi'yi geçip, 112. kilometremizde Yalova'ya ulaştık. Ailemizin evinde konaklayıp, 18 Mart pazar günü deniz otobüsüyle Pendik'e geçip, evimize ulaştık.

ROTA GÜZERGAHI: Bilecik merkez-Pelitözü Köyü-İncirli Köyü-Köprühisar Köyü-Yenişehir-Selimiye Köyü-Yeniköy-Bayırköy-Sölöz Köyü-Gölyaka Köyü-Orhangazi-Yalova Merkez

FAALİYET BOYUNCA BİSİKLETLE ÇIKILAN TOPLAM İRTİFA:  917 Metre

FAALİYET BOYUNCA BİSİKLETLE İNİLEN TOPLAM İRTİFA: 1371 Metre

ÇIKILAN EN YÜKSEK YER:  714 Metre

MAKSİMUM HIZ:  53 km/sa

ORTALAMA HIZ:  14,6 km/sa

MAKSİMUM EĞİM: % 10

ORTALAMA EĞİM: % 2,3

HAVA DURUMU: Güneşli, hafif rüzgarlı, akşamüstü bulutlu bir hava.

FAALİYET SIRASINDA YAŞANAN KAZA YA DA TEKNİK ARIZA: Ayhan'ın İznik Gölü kıyısında toprak bir zeminde düşmesi dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadık.

ETAPTA KARŞILAŞILAN DİĞER BİSİKLETLİ EKİP SAYISI: Sıfır

ETAP ÖZELLİKLERİ: Etap yüksekte bulunan Bilecik merkezi aşmamız sonucu, Yenişehir sonlarına kadar bol iniş ve düz ova sürüşüyle başladı. Ara köy yolları olduğu için Yenişehir'e kadar köy de çok azdı. Hatta yerleşim yeri yoktu. Bu sebeple kırsalda bisiklet sürdük diyebiliriz. Yenişehir sonrası yöneldiğimiz Gemlik istikameti de yine araçların çok tercih etmediği bir yol olduğundan Orhangazi-Yalova arası hariç trafik olmadan turu bitirdik. Keyifli bir rotaydı. 

KATILIMCI GÖRÜŞÜ: Çok keyif alarak yaptığımız bir rota oldu.Bunca zamandır İznik Gölü çevresinde turlar yapıp, bu geçişi görmemiş olmamıza, aklımıza getirmememize biraz kızdım açıkçası. Burada sürüş yapmaktan çok mutlu oldum. Yerleşimin azlığı, yemyeşil kırlar, pespembe şeftali bahçeleri, köy kahveleri, Sölöz'e doğru iniş yaptığımız yolun virajları ve altımızda konumlanmış kanyon görüntüsü, her İznik dönüşü geçtiğimiz nostaljik Sölöz Köyü, Orhangazi sonrası Sugören tırmanışımız ve sonrası Yalova'ya doğru yüzümüzü yalayan rüzgarla yaptığımız o tarif edilemez güzel iniş. Hepsi hepsi çok güzeldi. Keyifli bir tur oldu. 
Bunun dışında yine yola katlanır bisikletlerimizle çıktık. Yolculuk ve sürüş konusunda her kullandığımızda bizi mest ediyor bu bisikletler. Şehirler arası otobüste büyük bisikletlerimizle yaşadığımız sorunlar gibi sorun yaşamıyoruz. Otogardan 10 kilometre mesafede olan merkeze gecenin bir yarısı minibüsle ulaşmak gibi bir şansımız oldu. Kaldığımız yerde odamızın içine alabildik. Sürüş sırasında özellikle yokuşlarda çıkış daha kolay oluyor ve inişte aynı hızları yakalayabiliyoruz. Özellikle şehir dışı sürüşlerde katlanır bisikletleri taşıma kolaylığı açısından kullanmaya devam edeceğiz gibi gözüküyor. Tavsiye ederiz. 
Bu güzel rotayı değişik varyasyonlarla denemeye niyetimiz var. Siz de mutlaka bölgeyi deneyimleyin derim. Şimdiden iyi sürüşler olsun.

FAALİYET İÇİN KİŞİ BAŞI YAPILAN HARCAMALAR

GİDİŞ Bileti-45 tl
Dönüş Bileti-Deniz Otobüsü-18 tl
Bilecik'ten Merkeze Minibüsle Ulaşım-6 Tl
Geceleme-Öğretmenevi-45 tl
Yeme İçme- 25 tl

ŞENAY KILIÇ

ROTAMIZ
İZLEDİĞİMİZ ROTA
YÜKSELTİ EĞRİMİZ 
YÜKSELTİ EĞRİMİZİN GRAFİĞİ

FAALİYETTEN FOTOĞRAFLAR

SAAT 08:15'TE YOLA ÇIKIYORUZ
BİLECİK MERKEZ YOLUNDAN YÜKSELEREK SÜRÜŞE BAŞLIYORUZ
700 METRELERDEKİ SANAYİ BÖLGESİNE DOĞRU YÜKSELİP, İNİŞE GEÇECEĞİZ
VE BİLECİK TABELASIYLA KARŞILAŞIYORUZ
SAAT 08:45'TE YENİŞEHİR AYRIMINA SAPIYORUZ
YEMYEŞİL BİR KIRSALDA İLERLİYORUZ
10:10'DA ARTIK BURSA SINIRLARINA GİRİŞ YAPIYORUZ
Bu tura damgasını vuran traktörcüler oldu. Kimi
"O bisikletler motorlu mu?" Kimi
"Nerelisiniz? Yabancı mısınız?" derken. Kimi de;
" Başka işiniz mi yok!" deyip, hayretle gülümsedi bize.

MERAKLI TRAKTÖRCÜLERDEN BİRİ
Yenişehir'e ulaşmak için uzun süre dümdüz bir ovada pedal çevirdik.
SAAT 10:50'DE YENİŞEHİR'E ULAŞTIK
ADI YENİŞEHİR; OSMANLI'NIN BAŞ ŞEHRİ
Yenişehir'de bir kahvede oturup, bir şeyler atıştırdık. Aslında küçük bir poğaça pizza ve bir adet gül böreği öğle öğünümüz oldu. Günün sonuna doğru biz de buna hayret ettik.
YENİŞEHİR'DE ATATÜRK HEYKELİ
Bilecik tepelerinden indikten sonra sol tarafımızda hep Uludağ manzarası vardı. Tepelerinde kalmış kar kütlesiyle pedal çevirirken ona bakmadan edemedik.
UZAKLARDA ULUDAĞ MANZARASI
Yenişehir Hava Alanı'na gelmeden sağa Menteşe tarafına dönüş yaparak, İznik'e ulaşmaya çalışacağız.
İZNİK'E DOĞRU DÖNERKEN
YOL BOYU ŞEFTALİ BAHÇELERİ GÖRÜYORUZ
Şeftali bahçeleri öyle güzeldi ki birinde fotoğraf çektiren bir traktörcü görünce biz de dayanamayıp, içine dalıveriyoruz. Meğer gördüğümüz kişi o bahçenin sahibi imiş. Biraz sohbet ediyoruz.
Bölge şeftali bahçeleri kadar besi üreticiliğiyle de biliniyor. Konuştuğumuz Kemal Bey'in de karşı tepelerde bir de besi çiftliği varmış. Yol boyu gördüğümüz İtimat gibi ünlü firmalara ait çiftlikleri gördüğümüzden bahsedince bize;

"Hadi biz bu işlerle uğraşıyoruz da sizin başka bir işiniz yok mu Allah aşkına? Ne yapıyorsunuz bu bisikletlerle" dedi. 
Ne mi yapıyoruz? Anlatması zor!!

HALİMİZE ŞAŞIRAN TRAKTÖRCÜ KEMAL
BAYILDIM BU PEMBE DÜNYAYA
Saat 13:40'ta Yeniköy Köy kahvesinde oturup, sodamızı içerken kahvedeki köylüyle konu ister istemez siyasete kayınca pek oyalanmadan yola koyuluyoruz.
SAAT 13:40'TA YENİKÖY'DEYİZ
Yeniköy sonrası sıra Bayırköy'deydi. İsmi nedeniyle hep iyi bir yokuş çıkacağımızı düşünürken eğim bizi zorlayacak cinsten olmayınca hayal kırıklığına mı uğradık acaba?
VEE BEKLENEN KÖY; BAYIRKÖY
Asıl eğimi köyü geçince görünce çok güldük. Köy biter bitmez çok zorlu olmayan bir çıkış başladı. Sonraki yola ve manzaraya ise Ba-yıl-dım.
İŞTE ÇOK HOŞUMA GİDEN İZLEDİĞİMİZ YOL
BOL BOL VİRAJ VE KAYALIK SETLER
VE YUKARILARDAN SÖLÖZ KÖYÜ İLE İZNİK GÖLÜ
Çok güzel bir inişle saat 14:40'ta Sölöz tabelasının olduğu yere ulaşıyoruz.
NİHAYET SÖLÖZ TABELASI
Sölöz Köyü içinden geçerken köprünün üstünde durup, Kocadere diye anılan güzel dereyi fotoğraflıyorum. Eski adı Soloeis olan bu dere aslında köye de ismini veren güzel bir doğa oluşumu.
Dere Gemiç Dağları'nın kuzeyinden doğup, İznik Gölü'ne ulaşıyor. Bir de tarihi hikayesi var;
Söylenceye göre, Argonotlar'dan bir kısmı, Gemlik Körfezi'ndeki mola sırasında bu bölgeye gelmiş. Argonotlar'dan Thessos'un dostu Soloeis, ümitsiz bir aşk sonucu kendini Kocadere’ye atarak yaşamını yitir­miş. Bunun üzerine Thessos, burada Pthyopolis kentini kurmuş, de­reye de Soloeis adını vermiş. Soloeis'in kardeşleri de burada bırakılmış.
SÖLÖZ'ÜN İÇİNDEN GEÇEN KOCADERE
SÖLÖZ KÖYÜ MERKEZİ'NE DOĞRU
VE SÖLÖZ KÖYÜ'NDE EN SEVDİĞİM BİNA
SÖLÖZ'DE BİR KAHVEDE KARŞIMDAKİ BİNANIN MANZARASI
SAAT 16:00'DA İZNİK GÖLÜ KENARINDA KISA BİR MOLA
VE YİNE BİR ORHANGAZİ TABELASI FOTOĞRAFIYLA BİZ
YOLUN SONU YALOVA

TEŞEKKÜRLER

ŞENAY KILIÇ


Hiç yorum yok: